Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Меню сайту
Пошук
Форма входу
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Статті » Новини ЦРБ

Етно-кухня "Святкова вечеря"

Бібліотекарями ЦРБ було створено етно-кухню «Святкова вечеря», яка містить рецепти приготування різноманітних різдвяних страв і, звісно, тонкощі приготування цариці різдвяного столу – куті.

Кутя символізує достаток і благополуччя сім’ї в році, що наступив. Кожному інгредієнту куті властива певна символіка. Зерно пшениці – символізує вічне життя, воскресіння і достаток, мед – символ райського блаженства, здоров’я і благополучного побуту, а мак горіхи – символи достатку і родючості. Чим багатша (тобто смачніша й ситніша) кутя на столі, тим вдалішим буде рік для всієї родини.

Пропонуємо Вам декілька рецептів:

Пшенична кутя. 

Продукти, необхідні для приготування пшеничного куті:

  • 1 стакан зерен пшениці;
  • 100 г маку;
  • 100 г почищених волоських горіхів;
  • 1-3 столові ложки меду;
  • Цукор до смаку.

Рецепт приготування пшеничної куті:

Зерна пшениці товчуть у дерев’яній ступі дерев’яним товкачем, періодично підливаючи небагато теплої води, щоб оболонка пшениці відділилася.
Потім ядро відокремлюють від лушпиння, просіваючи і промиваючи.
На воді з чистих зерен варять звичайну розсипчасту пісну рідку кашу, охолоджують, підсолоджують по смаку.
Окремо розтирають мак до одержання макового молочка, додають мед, все перемішують і додають до пшениці. Якщо каша густа, її можна розбавити охолодженою кип’яченою водою.
В кінці додають товчені ядра волоських горіхів. Іноді також додають родзинки, але це необов’язково. Для підсолоджування краще використовувати тільки мед.

Рецепт приготування рисової куті

Інгредієнти
500 г рису, 500 г родзинок, 200 г мигдалю, 50-100 г цукрової пудри, гвоздика, кориця.

Приготування
Рис промити кілька разів, залити холодною водою і довести до кипіння. Потім злити воду і промити холодною водою. Доведений до кипіння і промитий рис залити холодною водою у співвідношенні 1:3 і варити до готовності не мішаючи. Коли рис зваритися, воду злити, рис охолодити. Мигдаль обдати окропом, розтерти з цукром з додаванням невеликої кількості кип’яченої холодної води. Ізюм замочити в окропі на 5-7 хвилин. Потім злити воду. Гвоздику і корицю подрібнити за допомогою блендера або кавомолки. Всі інгредієнти змішати, додати мелену корицю і гвоздику, дуже добре вимішати. Викласти на тарілку і посипати цукровою пудрою.
 

Рецепт приготування рисової екзотичної кухні

Інгредієнти
1 склянка рису, 100-150 г ядер волоських горіхів, 100-150 г кураги, консервовані ананаси, 2-3 столові ложки меду, узвар.

Приготування
Рис добре промиваємо кілька разів, висипаємо в каструлю і заливаємо водою у пропорції 1:3. Як тільки рис зварився (головне не переварити), необхідно промити його холодною кип’яченою водою. Волоські горіхи обсмажуємо на сухій сковорідці або у духовці. Потім подрібнюємо за допомогою блендера. Курагу, запарену окропом, просушити і нарізати на невеликі шматочки. Консервовані ананаси порізати на кубики, якщо це кільця, якщо кубики – просто злити сироп. В узвар додаємо мед і змішуємо з ним рис, курагу і ананаси. Викладаємо кутю у тарілку і посипаємо волоськими горіхами, при бажанні можна прикрасити ягодами або іншими екзотичними фруктами.

 

Категорія: Новини ЦРБ | Додав: ЦБС (16-01-2016)
Переглядів: 607 | Теги: етно-кухня Святкова вечеря | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: